Kreativac protiv digitala

Danas, u eri riča, šera, CTR-a, avernesa, kupovanja lajkova, virala (koji su deo zahteva u brifu), sa naslovom predavanja “Digital je mrtav”, ti realno, želiš da te neko ubije.

U tipičnom duhu kreativaca, sa dramom i izazivanjem sudbine u naslovu, Žarko Veljković je započeo svoje izlaganje na AcademIAA, u kom je predočio neočekivanu interpretaciju naslova. Onu koju ne dovodi do uzimanja izjava policije.

Krenimo od početka, kao i većina kreativaca (pomenula sam u prethodnom, čitaj ovde, članku) bežao je od škole tolikom brzinom, da je stigao da prodaje pice u Londonu.

Sada, kao 45-ogodišnji milenijalac ima nešto drugačiju perspektivu na didžital.

AcademIAA - 3

Zbog svog dugog života u Londonu, Žarko je koristio tehnologiju uporedo sa sredinom u kojoj je živeo, dok ona u Srbiji uvek dolazi sa zakašnjenjem.

Stoga zna da je “Dot-com bubble” pukao 2000-ih godina, kada je berza shvatila da je precenila sposobnosti interneta.

Kod nas, danas, hype o digital-u i dalje raste jer kod nas sve kasni, po običaju.

Šta u tom kontekstu znači naslov predavanja?

Leo Burnett Belgrade, dugogodišnja agencija u kojoj je Žarko započeo svoju karijeru, ima filozofiju da “ideja može da promeni svet”.

To je bitno jer je osnovna ideja centar svake kampanje i brenda. Print, digital, TV, OOH su samo kanali kroz koje se ideja realizuje.

Naizgled logično, ali daleko od prakse u najvećem broju slučajeva. Klijent često angažuje kreativnu agenciju i digitalnu, i umesto da jedna agencija radi sve i kontroliše sadržaj tako sa nosi samo jednu konzistentnu poruku, posao se razbija na više aktera i javlja se problem gluvih telefona. Ako se ideja ne komunicira sa svakog kanala konzistentno nema željenog efekta.

Željko trenutno radi kao Creative Director za McCann u Skoplju, Sarajevu i Tirani, i ima filozofiju “Truth well told”. Ali opet je suština ista. Jedna istina, kvalitetno i konzistentno ispričana, što nije moguće ako se svim kanalima ne upravlja.

Značaj digitalnih kanala:

  • Brže i bolje deljenje informacija,
  • Intezivnija produkcija sadržaja,
  • Jeftiniji i manje kontrolisani kanali,
  • Dvosmerna komunikacija sa potrošačem,
  • Analitika je pod znakom pitanja zbog friziranja koje rade Facebook i Google;

Zaključak: hype o digitalu u Srbiji je mrtav u najavi, jer je neminovan. Samo se čeka na pogodan trenutak da se objavi čitulja u Politici.