Uticaj hostinga na uspešnost vašeg poslovanja

Uticaj hostinga na uspešnost vašeg e-poslovanja

Da li je vaš biznis već zauzeo svoje mesto na web-u?

Studije su pokazale da sve veći broj kupaca informacije o vašoj kompaniji prvenstveno traži putem interneta. To znači da će korisnici, pre nego što se odluče da posete vaše poslovnice ili vas kontaktiraju putem elektronske pošte ili telefona, informacije o proizvodima i uslugama koje nudite, kao i vrednostima koje vaša kompanija komunicira, potražiti na internetu. Ni jedna kompanija više ne može da priušti da bude offline. U eri u kojoj su savremene tehnologije dostupne svakome, a informacije samo nekoliko klikova udaljene od potencijalnog kupca, budućnost vašeg poslovanja može zavisiti od toga da li ste, i koliko uspešno, zauzeli svoje mesto na web-u.

Jedna u nizu bitnih odluka koje ćete doneti prilikom ovog procesa je i odabir hosting kompanije. Bilo da birate odgovarajućeg hosting provajdera za vaš novi sajt, ili razmišljate o promeni trenutne hosting kompanije, postavljanjem pravih pitanja pre samog odabira možete doneti odgovorniju i informisaniju odluku. Dobar odabir hosting provajdera vas u budućnosti može spasiti najvećih neprijatelja internet sajtova, kao što je downtime, sporo učitavanje sajta itd.

Uticaj hostinga na uspešnost vašeg poslovanja

Koji su to faktori koje je potrebno razmotriti prilkom odabira hosting kompanije?

Pored onih očiglednih faktora kao što su cena i fizička lokacija servera, postoji veliki broj faktora koji je potrebno uzeti u obzir pre konačne odluke, a ovom prilikom ćemo prokomentarisati neke od njih, kao i njihov uticaj na vaše poslovanje.

1. Pouzdanost hostinga

U današnjem kompetitivnom poslovnom okruženju, veoma je bitno je da vaš internet sajt uvek u funkciji i dostupan vašim korisnicima. Network Uptime na koji je hosting kompanija spremna da se obaveže govori dosta o kvalitetu infrastrukture koji poseduje. Odnosno, prilikom odabira hosting kompanije, važno je odabrati onu koja nudi Uptime (obično izražen u procentima) što bliže stoprocentnom.

Izraženo kroz brojke, 99.999% Network Uptime znači da vašem sajtu NEĆE moći da se pristupi 5:15 minuta na godišnjem nivou, 99.99% Network Uptime podrazumeva da vaš sajt neće raditi 52:35 minuta tokom godine, 99.9% Network Uptime taj broj poveća na 8 časova i 46 minuta… Ozbiljniji problemi sa dostupnošću vašem interent sajtu mogu imati negativne posledice po vaše poslovanje, kao što je gubitak prihoda, loša reputacija među korisnicima i partnerima, smanjena produktivnost zaposlenih i slično, pa je očigledno da je Uptime jedan od presudnih fakotra prilikom izbora hosting provajdera.

2. Brzina učitavanja (Page load time)

Kada su u pitanju algoritmi koje koriste različiti pretraživači, kao i faktori koji na te algoritme utiču, kompanije su obično veoma tajanstvene. Ipak, 2011. godine Google je eksplicitno naglasio da je brzina kojom se učitava određena internet stranica jedan od tih faktora.

Pored uticaja koji vreme odziva servera ima na SEO, važan je i uticaj koji ima na user experience. Kvalitet iskustva vaših korisnika, koji veoma često nemaju strpljenja za sajtove kojima je potrebno mnogo vremena da se učitaju, je često od presudnog značaja kada je u pitanju vernost vašoj kompaniji, da li će vas preporučiti prijateljima i kolegama, da li će obaviti kupovinu i slično.

Bilo da vaše korisnike privlači lep interfejs, najbolja ponuda, omogućena privatnost, ili su jednostavno na vašem sajtu našli baš ono što im je potrebno, premisa svega je da su do vas stigli brzo. Ukoliko biste mogli taj put učiniti još kraćim (govorimo o milisekundama), konvertovali biste još veći broj posetilaca u potrošače. Prema najnovijim istraživanjima, prednost od 250 milisekundi je ono što potrošače čini vernim vašoj kompaniji.

Statistika

 • Pie 1 47% korisnika očekuje da vreme učitavanja stranice
  bude ispod 2 sekunde
 • Pie 2 40% korisnika napusti internet stranicu kojoj je
  potrebno duže od 3 sekunde da se učita
 • Pie 3 79% korisnika koji nisu zadovoljni performansama
  internet sajta više neće kupovati sa istog sajta
 • Pie 4 44% nezadovoljnih online kupaca će ispričati o
  svom lošem iskustvu prijateljima i porodici

S toga, krucijalno je pronaći pouzdan hosting sa dobrom reputacijom. S obzirom da je protok od velike važnosti za performanse vašeg sajta, hosting kompanija koja nudi premijum protok je ona koja stavlja kvalitet i performanse ispred cene. Postoje različti alati kojima možete utvrditi trenutnu brzinu učitavanja vašeg internet sajta, a neki od njih vam takođe nude i predloge kako da tu brzinu povećate (pored odabira kvalitetnog hostinga sa odgovarajućim protokom).

3. Sigurnost podataka vaših korisnika

Da bi privatnost podataka vaših korisnika i kupaca bila na najvišem mogućem nivou, veoma je važno odabrati hosting provajdera koji garantuje nedvosmislenu zaštitu i sigurnost. Ukoliko želite da posetioce vašeg internet sajta podstaknete na registraciju ili novčanu transakciju online putem, morate ih uveriti da su osetljive informacije poput brojeva kreditnih kartica, imena, adresa, brojeva telefona u potpunosti sigurne.

Internet sajtovima, hostovanim od strane provajdera koji pružaju sigurnost, posetioci pristupaju koristeci Secure Socket Layer protokol (SSL). SSL je uobičajena tehnologija koja se koristi prilikom enkripcije podataka razmenjenih između vašeg sajta i korisnikovog web browser-a. Ova enkripcija štiti podatke, kako vaše, tako i vašeg korisnika.

Ukoliko se odlučite za neku od “sigurnijih” hosting kompanija, postaćete vlasnik SSL sertifikata koji ćete moći javno da prikažete na vašem internet sajtu, sugerišući posetiocima da su njihove interakcije sa vašim sajtom zaštićene. Na ovaj način ćete, pored same zaštite podataka, ujedno i izgraditi reputaciju savesne kompanije koja brine o svojim korisnicima.

4. Back up sajta

Bilo da je u pitanju hakerski napad, otkazivanje hard diska servera ili bilo koje druge okolnosti, može se desiti da funkcionalnost vašeg sajta bude ugrožena, a podaci izgubljeni.
Istraživanje Ministarstva rada Sjedinjenih Američkih Država je pokazalo da oko 93 posto kompanija koje su pretrpele značajne gubitke podataka više ne mogu da opstanu na tržištu i u roku od 5 godina prinudno prekidaju poslovanje.

Ukoliko izabrana hosting kompanija redovno backup-uje, odnosno pravi kopije vašeg internet sajta, nemate razloga za brigu. U tom slučaju, vaš hosting provajder će biti u mogućnosti da u potpunosti povrati sve (ili većinu) sadržaja vašeg sajta u veoma kratkom vemenskom periodu. Prilikom razmatranja hosting provajdera, a sa stanovišta backup-a, trebalo bi da pronađete odgovore na sledeća pitanja:

 • Da li razmatrana hosting kompanija obezbeđuje redovan backup celog sadržaja?
 • Da li backup sajta može biti obavljen jednostavno, putem hosting control panel-a?
 • Da li je moguće kreirati automatski backup, pomoću Cron Job-a ili drugih programa?
 • Da li je moguće povratiti backup-ovane podatke samostalno, na jednostavan način? (kako ne biste morali da čekate na odgovor tehničke podrške)

5. Tehnička podrška

Uticaj hostinga na uspešnost vašeg poslovanjaInternet nikad ne spava, vaši korisnici žele neometan pristup vašem sajtu u svakom trenutku. Zato je dostupnost i kvalitet tehničke podrške, koju nudi razmatrana hosting kompanija, takođe veoma bitan faktor u samom procesu odlučivanja. Potražite kompanije koje nude lokalni (ili toll free) telefonski broj kao sredstvo komunikacije sa tehničkom podrškom, ali i bar još jedan vid komunikacije (LiveChat, E-mail, Skype itd). Pored toga, poželjno je da odaberete hosting kompaniju koja garantuje dostupnost tehničke podrške 24/7/365 (24 časa dnevno, svakog dana). Ipak, preporučljivo je da tu tvrdnju proverite i u praksi, testiranjem tehničke podrške razmatrane kompanije (npr. telefonski poziv u večernjim satima).

Pored navedenih, postoji veliki broj činilaca koji takođe mogu uticati na vašu konačnu odluku prilikom potražnje odgovarajuće hosting kompanije. Primera radi, kako bude rasla popularnost vašeg sajta, rezultujući sve većim brojem poseta, razmatraćete da li i kako da ga unapredite. Tada će skalabilnost koju obezbeđuje odabrana hosting kompanija odigrati važnu ulogu (dodatni storage space, bandwidth itd). Da li razmatrana kompanija nudi Staging Websites, odnosno kloniranje live verzije sajta u cilju različitih testiranja, takođe može doneti prevagu pri samoj odluci. Pored toga, imajući u vidu rastuću potrebu za odgovornim i optimizovanim korišćenjem različitih resursa, kao i sve osetniji uticaj klimatkih promena, ekološka determinanta je jedan od činioca koji sve više dobija na značaju. Prema naučnim istraživanjima, prosečan web server proizvodi više od 630 kg CO2 godišnje, a potroši oko 1000 kilovat-časova električne energije. Ako smatrate da je vaš doprinos očuvanju životne sredine bitan, u odluku možete uvrstiti i to da li razmatrana hosting kompanija delimično koristi obnovljive izvore energije za rad, ili je vlasnik tzv. zelenog sertifikata.

Pored svega navedenog, važno je da prepoznate sopstvene potrebe, koje su specifične za svakog pojedinca i kompaniju. Nekada se može ispostaviti da kompanije koje važe za najbolje hosting provajdere na svetu nisu ujedno i najbolji izbor za vas. Analizirajte vaš internet sajt, razmotrite da li su mu potrebne specijalne verzije softvera, pokušajte da predvidite saobraćaj koji će vaš sajt ostvariti i kako će napredovati u sledećih godinu dana. Detaljnija analiza će se pozitivno odraziti na odgovarajući izbor hostinga, pa je preporučljivo da se ovoj odluci posveti vreme i pristupi strpljivo i temeljno.

Web Uticaj hostinga na uspešnost vašeg e-poslovanja