Malikaktus u pohodu na Kaktus

Prošle godine sam prvi put čula za Kaktus tako što sam uhodila Miljanin stori na Instagramu. Ove godine sam dobila priliku da je lično uhodim.

S obzirom da dugo nisam bila na nekoj konferenciji ili korporativnom događaju morala sam da se preslišam šta to sve beše podrazumeva.

Prvo – autfit mora biti profesionalan i udoban (nabaciš sako na bilo koju kombinaciju da bi izgledala iole ozbiljno) da se ne bih ucrvila nakon šest sati sedenja u farmerkama koje dižu dijafragmu.

Drugo – notes i olovka. Znam te, Ivana, pisaćeš čak i kada neko uzme vazduh između dve rečenice. Uvek sam bila od onih koji na fakultetskim predavanjima zapisuju sve sa Power Pointa čak i kada profesor kaže da se prezentacija može naći na sajtu.

Poslednje – banana. Realno, uvek si gladna.

Tema ovogodišnjeg festivala #Kaktus2017 je „Look sharp. Think sharp“. Vrištala sam od smeha kada sam videla da se na posteru lik češlja kaktusom i divila se toj genijalnoj ideji. Da ne pominjem činjenicu da se sam festival zove Kaktus, a moj nik na Instagramu je malikaktus. Mislim da nema potrebe da u opšte objašnjavam koliko me je ta sitnica oduševila.

Pošto sam bila prisutna na većini predavanja i definitivno na svakom nešto naučila, osetila sam potrebu da sve povežem u jednu celinu i da dokažem bitnost teme festivala. Agendu možete pogledati ovde i pročitati po nešto o svakom predavaču.

Kaktus 1

 

Uvodno predavanje držao je Paul Meates (Droga5 New York) koji je nakon predstavljanja firme u kojoj radi dao dva različita primera razvijanja ideje kroz više kreativnih etapa. Paul je više puta istakao koliko je strpljenje ključan faktor za izvršavanje i rešavanje bilo kog zadatka ili problema. Ovo predavanje je između ostalog držalo moju pažnju zato što je 15 minuta pričao o krofnama.

Kaktus 2

Na drugom predavanju su Maria Melkova i Tanja Tatomirović (Microsoft) predstavile važnost društvenih mreža ali ne samo za individualne korisnike već i za samu kompaniju. Savetovale su da pazimo šta kačimo na svoje profile pošto će to uvek biti indirektno povezivano sa kompanijom za koju radimo jer smo mi ipak njen predstavnik. Takođe, razgovarale su i o internim društvenim mrežama koje postoje u okviru određene kompanije i kako one mogu podstaći međusobno povezivanje, motivisanje i pozitivno nadmetanje zaposlenih.

Kaktus 3

 

Sledeće predavanje održao je Eoin Sherry (McCann Milan) na temu kreativnog razmišljanja. Istakao je da je vrlo tanka linija između toga da li kreativnost upravlja biznisom ili biznis vodi kreativnost. Podsetio nas je da su nas društvene mreže pretvorile u zavisnike o informacijama ali i da su iste te društvene mreže samo moderna verzija novinarstva. Istražiš, odabereš, podeliš. Mi imamo moć da stvorimo trend, mišljenje, da podstaknemo na akciju, ali isto tako imamo i odgovornost prema ovoj moći i načinu na koji može uticati na njene pratioce.

 

Kaktus 4

Miloš Aleksić (Direct Media) je govorio o percepcijama i načinima za njihovo upravljanje. Previše informacija koje nemaju preveliko značenje osim ukoliko nismo mi sami u njih uključeni dovodi nas do problema – šta zapamtiti? Na kompanijama je da svoje proizvode plasiraju na način koji će kanalisati percepcije svojih potrošača objašnjavajući im šta zapravo taj proizvod predstavlja, zašto da ga koriste i na koji način.

Kaktus 5

 

Poslednje predavanje prvog dana festivala održao je Folker Wrage (Wrage/Antwort Havas Zurich). Wrage je preneo svoje iskustvo o tome kako se izboriti sa onima koji nas sputavaju da napredujemo. Tačnije, how to deal with assholes. Ne posotji adekvatan prevod ove reči koji može na najbolji način preneti emociju koju osećam kada izgovorim reč „asshole“. Svakako je Wrage istakao značaj optimizma i dobrote u ljudima koje nikako ne smemo zanemariti ili potisnuti ako se nađemo u okruženju gde postoji jedan ili više assholes. Dao nam je brojne savete kako ih izbeći, identifikovati, a u krajnjem slučaju i ukazati našim nadređenima i kolegama da oni postoje. Ipak, statistički podatak koji je Wrage pronašao tvrdi da „each toxic employee wipes out the value of two superstars“.

Dan je zatvoren odličnom debatom u kojoj su kreativni direktori govorili o svojim dužnostima i odgovornostima, kreativnim idejama ali i o tome koliko je bitno da klijent ne sputava kreativce u svom poslu nego da im ukaže poverenje i ne postavlja (nerazumne) granice.

Kaktus 6

Drugi dan festivala započeo je radionicom (Ne)cenzurisano koju je držao Bojan Babić (Executive Group). Interesantno okruženje koje je odisalo pozitivnom energijom i sjajan predavač koji nas je navodio na rešenje zadataka koje nam je postavio. Trebalo je da timski osmislimo necenzurisanu kampanju za određene proizvode i usluge i da je nakon toga cenzurišemo toliko da klijentu bude prihvatljiva.

Nakon pauze usledilo je predavanje Alemsaha Ozturka (4129 Grey EMEA Turkey) i moram priznati da je na mene ostavilo najveći utisak. Predstavio nam je svoju kompaniju koja je zasnovana na jedinstvenom konceptu koji podstiče zaposlene na zajedništvo, kreativnost i samim tim veću produktivnost. Najviše je istakao važnost sreće ali ne samo u životu nego i u poslovanju. Potrebno je identifikovati šta je to sreća za određenu kompaniju i na koji način se može njome upravljati.

Kaktus 7

Zaključujem da me je ove godine Kaktus naučio da verujem u sebe, u dobrotu, u ljude, u ideju i u Vreme jer će mi upravo ono omogućiti da se ta ideja razvije ukoliko joj posvetim dovoljno pažnje. Ne dozvoli da te posustajanje, toksični ljudi i konstantni padovi sputaju u ostvarenju te ideje, već istraj za bolje sutra i jačeg sebe.

Nego, da se vratimo na temu festivala – Look sharp. Think sharp. Šta to znači?

Po meni ova izjava govori o značaju prvog utiska, jedinstvenosti, trezvenog razmišljanja, kreativnosti, razmišljanja van zone komfora i bez granica, iskazivanja individualnosti ali i međusobnog iskrenog povezivanja. Upravo ovi pojmovi su bili obuhvaćeni predavanjima ovogodišnjeg Kaktusa. Stvar je u tome što je sve ovo, pa i naziv festivala i njegova tema, isključivo stvar lične percepcije.

Zato je možda bolje napisati: „Look sharp. Think sharp.“ Šta to TEBI znači?

Ok, vreme je za prokrastinaciju, previše sam naučila za samo dva dana.

Napomena: slike preuzete sa Kaktus FB stranice.